Vilket språk använder man för att programmera kryptovalutor?

Bitcoin kryptovaluta

Kryptovalutor är ett fenomen som uppstod för dryga 10 år sedan. Sedan uppkomsten har nya valutor dykt upp till höger och vänster.

Allt började med Bitcoin (BTC) som lanserades Januari 2009. Efter valutans framgång och det snack valutan bringade, som exempelvis ett sätt att komma runt inflation och FIAT-valutor, så dök även en ny kryptovaluta upp. Denna hette Ethereum (ETH). Skillnaden mellan Ethereum och Bitcoin var valutornas arkitektur och målet bakom valutorna.

Bitcoin hade som mål att ”ersätta dollarn” och bli en transaktionsvaluta.

Det är valutans mål fortfarande.

Ethereum hade en annorlunda approach. Även Ethereum skulle vara en transaktionsvaluta men utöver denna funktionalitet skulle valutan även göra det möjligt för andra som önskar lansera sina egna valutor (så kallade alternativa valutor, eller altcoins), att kunna göra detta med hjälp av Ethereums grundläggande plattform.

Ethereum fick det svåraste gjort. Nu kunde man med hjälp av allt det som kom innan helt enkelt använda sig utav Ethereums plattform och ”Blockchain” och starta sin egna valuta.

Företag som individer tog tillfället i akt och lanserade sina egna valutor och idag finns det över 600 st olika altcoins att använda, eller spekulera på.

Men hur programmerar man dessa valutor och vilket språk bör man lära sig för att arbeta inom kryptovärlden?

Svaret på frågan är väldigt simpelt.

Kryptovalutor kan man programmera i alla möjliga språk. När det kommer till kryptovalutor finns det inga språk som är att föredra över andra, utan de vanligast förekommande språken inom utveckling av kryptovalutor är de väldigt klassiska språken C, C++, Java, Python och Perl. Alla kryptovalutor går att programmera i dessa språk. Är man van vid att programmera i andra språk så är det också fullt möjligt. Idag har man nämligen möjlighet att programmera kryptovalutor i nästan alla språk—det som är avgörande är den valuta man väljer att programmera för, eller den plattform man väljer att programmera ur.

Som är fallet med allt som har med kryptovalutor så känns det ofta som att något är svårare än vad det är. Det är dock lika enkelt att betala skatt på kryptovalutor som det är att betala vanlig inkomstskatt. Det är exakt lika enkelt idag att programmera för kryptovalutor som det är att programmera för allt annat. Viktigast är att man börjar och ger sig in i det och försöker. Eventuellt kommer man vara på god väg att programmera för den valutan man alltid önskat programmera för.

Hur kommer man igång med att programmera för kryptovalutor?

Vill man starta sin egna valuta är detta väldigt enkelt idag, med hjälp av Ethereum och andra teknologier som redan lagt grundverket för utveckling av kryptovalutor.

Få steg behöver man följa för att komma igång med sin egna kryptovaluta.

Vill man programmera för en redan existerande valuta är det helt enkelt bara att besöka den valutans officiella hemsida och ta kontakt med teamet eller andra utvecklare som redan jobbar med valutan. På så sätt kan man ta reda på hur man kommer igång med just den valutan och kan börja utveckla för den.

Vill man skapa en egen behöver man följa dessa steg. För mer information om varje steg och hur man går till väga kan man besöka denna guide.

  1. Ta reda på vad du vill utveckla exakt. Vad kommer valutan användas till? Olika valutor programmeras på olika sätt—därför behöver man veta vad man vill använda valutan åt innan man påbörjar utvecklandet.
  2. Välj en Blockchain att använda. Det finns idag olika Blockchain plattformer att välja mellan. Några är Waves, NEM eller Nxt.
  3. Sätt därefter igång!

För detaljerad information om hur man går till väga hänvisas guide som länkats till ovanför punktlistan. Guiden är detaljerad och hjälper intressent att komma igång på smidigaste, enklaste och bästa möjliga sätt. Följ helt enkelt guiden så är du snart på god väg till att starta din egna kryptovaluta.