Hur fungerar jämförelsesajter?

Jämförelse

Jämförelsesajter är väldigt populära idag. Det finns många sådana sidor på marknaden idag. PriceRunner och PrisJakt är två sådana. Det sidor som dessa två avser att göra är att låta användare hitta den absolut billigaste produkten från en mängd olika sidor. PrisJakt t ex låter användare knappa in det de önskar köpa i sökfältet — därefter listar sidans sökmotor samtliga produkter som finns i Sveriges alla butiker, rangordnade efter pris vilket ger användaren möjligheten att hitta det absolut billigaste, väldigt snabbt.

Det finns även finanssidor som erbjuder detta. HittaSMSLån t ex låter användare jämföra snabblån och smslån som fungerar på precis likadant sätt. Användaren knappar in det lånebelopp de önskar att låna, därefter listar sidan de bästa smslånen utefter den summan, rangordnade efter räntekostnad vilket låter användaren hitta det absolut billigaste och bästa snabblånet som uppfyller deras behov.

Sidor som dessa är oerhört populära idag. Inte minst på grund av trafiken och aktiviteten de genererar åt hemsidorna och tjänsterna som finns med på deras sökmotorer. Sidor som dessa kommer i många olika format också. Till exempel så finns det inte bara sökmotorer som låter användare jämföra produkter, utan även recensionssidor som istället recenserar olika produkter och därefter erbjuder deras analys om vilken produkt som är mest prisvärd och “bäst” utefter det användarna söker.

Sidor som jämförelsesidor och recensionssidor är populära i Sverige idag. Men hur fungerar de rent tekniskt under huven? Utan att gå in i det allt för mycket (lämnar det åt ett framtida inlägg) så kan man med väldigt få och mycket effektiva ord förklara hur just dessa sidor fungerar.

Jämförelsesidor

Jämföring

Jämförelsesidorna önskar som sagt jämföra olika produkter och tjänster mot varandra. Sättet de fungerar rent tekniskt är att hemsidan stöds av en databas på servern där samtliga produkter och tjänster finns lagrade. En användare som använder sidan knappar därefter in en sökfras och denna anropar samtliga produkter som matchar den sökfrasen i databasen. De produkter som matchas plockas fram rangordnade efter pris, sidan visar upp all resultat och användaren kan nu gå igenom all data och välja den produkt eller tjänst de tycker är billigast. Mycket enkelt. Det börjar bara bli avancerat när man vill göra sin tjänst lite mer sofistikerad. Varför finns det inte många konkurrenter för PriceRunner om tjänster är så enkel att utföra?

Jo, kruxet är hur man samlar in all data i databasen. Att bygga tjänstens “front-end” är enkelt. Att bygga tjänstens “back-end” är också det enkelt. Men att bygga självaste operationen som underhåller både front-end och back-end är problemet. Man kan idag anlita programmerare online som kan bygga tjänster som dessa. Man kan även bygga de snabbt med WordPress och teman som ReWise och andra. Men att underhålla dessa sidor är svårt. Ska man då själv gå in på alla världens webbutiker och webbshoppar, samla in all deras data, hålla sig uppdaterad kring rabatter och reor, prisändringar, mm för att behålla sin jämförelsesida i trim?

Det är här de seriösa skiljer sig mot de oseriösa. För att bygga en riktig jämförelsesajt behöver man en motor som kan underhålla sidan med allt det senaste. Oftast använder man sig utav en s.k “spindel” som går igenom alla webbshoppar man känner till och samlar all data automatiskt, en eller flera gånger om dagen, för att hålla sidan uppdaterad med allting nytt. Men att bygga dessa är ju hemligheten bakom sidorna, så en jämförelsesida som byggt sin egna motor kommer inte att vilja dela med sig utav denna till andra. Så samtliga jämförelsesidor behöver bygga sin egna, och det är här vissa skiljer sig från andra. De bästa jämförelsesidorna som innehåller de flesta webbshoppar och de senaste priserna är då “bäst”.

Det är just därför det bara finns en PriceRunner, en PrisJakt, och varför det är svårt att konkurrera med dessa. Det är självklart inte omöjligt — men det är inte ett arbete för vem som helst.

Recensionssidor

Recensionssidor är något enklare. Recensionssidor brukar oftast komma i bloggformat, där bloggare recenserar olika produkter och erbjuder sina analyser som användare läser och sedan fattar beslut. Idag finns det många recensionssidor, där de flesta brukar kalla sig själva för bäst-i-test sidor. Recensionssidor är något enklare att bygga än jämförelsesidor, då allt man behöver är en blogg. Det som skiljer sig mellan sida till sida här är analysen bakom de olika produkterna. Är analyserna en sida som innehåller recensioner av kvalitet? Eller är de ytliga? Recenserar de många produkter eller specialiserar de sig inom en viss nisch? Det sistnämnda är oftast att föredra då det innebär att författaren bakom sidan kan sin grej och inte bara recenserar saker de inte förstår höger och vänster.

Sidor som dessa finns i stora mängder idag dock så finns det ingen jätte på nätet. Kanske är det dags för en!